Home » Nieuws & Media » Boeken » Waantje krijgt de knarser

Waantje krijgt de knarser

‘Waantje krijgt de knarser

 
Caroline Ligthart had al diverse boeken op haar naam staan, toen zij in 2013 borstkanker kreeg. Tijdens haar ziekte probeerde zij het zichzelf makkelijker te maken door te bedenken dat chemo limonade was, in plaats van het gif waar iedereen haar voor waarschuwde. Dat werkte zo goed, dat ook het bestralingsapparaat een andere functie kreeg: een verjongingsmachine waar Caroline elke dag een beetje mooier uitkwam.Deze trucjes namen het feit dat ze ziek was niet weg, maar de behandelingen werden er wel een stuk vrolijker op.

 

Helende weg

Drie maanden na de laatste chemo liep Ligthart naar Santiago de Compostella om bij te komen van het zware jaar. Tijdens deze overweldigende tocht ontmoette ze Dan Grumley, een Amerikaan die haar aanraadde om voor kinderen met kanker te gaan schrijven. Caroline was erg geraakt en wist meteen dat dit was wat ze wilde. Ze verzon een verhaal met een lichte toets, waar de feiten echter niet geschuwd worden, met als doel kinderen wat afleiding en troost te bieden.

Inhoud

Waantje krijgt de knarser (7-12 jaar) gaat over een meisje dat samen met de Horizonnetjes op de Horizon woont. Met haar verrekijker en haar Meteen-Helpen-Bij-Domme-Dingen-koffertje houdt ze de Horizonnetjes in de gaten en voorkomt ze veel ongelukken. Dan krijgt Waantje de knarser, en worden de rollen omgedraaid. De Horizonnetjes bouwen een Vergeethut, vinden een Wensbril uit en leggen uit wat Zachte Krachten zijn.

In het boek komen geen woorden als kanker, chemo of operatie voor omdat die de sprookjesachtige sfeer van het boek zouden doorbreken. Dus koos Caroline voor knarser (kanker), kladderadatjs (chemo), binnenstebuiten (operatie) en withuis (ziekenhuis).

Het boek sluit af met diverse trucjes om het ziekteproces beter te kunnen doorstaan.

Helpend

Waantje werd lovend ontvangen en tot Carolines blijdschap blijkt het niet alleen zieke kinderen afleiding en troost te bieden, maar is Waantje ook heel helpend voor kinderen die iemand in hun directe omgeving hebben die kanker heeft.

Zo heeft de klas van Tijn, het jongetje van de nagellakactie, veel aan het boek gehad. De juf noemde het zelfs ‘Een geschenk uit de hemel.’

Het boek is bij de boekhandel te bestellen. Van de eerste druk gaat 1 euro per boek naar KIKA.

Boek bestellen »

Landelijke dag

Kom naar de landelijke dag in 2022.

Helpt u ons?

Doneer of word vrijwilliger/ sponsor.

Contact

Vragen of suggesties? Laat het ons weten!